Tlačová správa – BHS 2018

BRATISLAVSKÉ HUDOBNÉ SLÁVNOSTI 

54. ročník 28. 9. – 14. 10. 2018 

Bratislavské hudobné slávnosti opäť v znamení veľkým mien 

„Rezidenčným orchestrom“ Bratislavských hudobných slávností je už tradične Slovenská filharmónia/SF, ktorá sa na 54. ročníku BHS predstaví na štyroch koncertoch. Pod taktovkou svojho šéfdirigenta, charizmatického Jamesa Judda, uvedie festival dielom Alexandra Moyzesa, zakladateľskej osobnosti slovenskej symfonickej tvorby. Sólistom otváracieho koncertu je vynikajúci francúzsky huslista Renaud Capuçon. 

Na ďalšom koncerte SF (4. 10.) zaznie koncertne 1. dejstvo zopery Valkýra Richarda Wagnera pod taktovkou slovenského dirigenta svetového renomé Juraja Valčuhu. Ako sólisti sa predstavia – nemecká sopranistka Manuela Uhl, vyhľadávaná interpretka diel Richarda Straussa a Richarda Wagnera, absolvent Kráľovskej dánskej akadémie Magnus Vigilius a slovenský sólista Peter Mikuláš. 

Tretí koncert SF bude okorenený južanskou atmosférou, okrem iných skladieb je na programe Čarodejná láska Manuela de Fallu vpodaní temperamentnej Španielky Esperanzy Fernández, známej tiež ako interpretky flamenca. Dirigentom koncertu, na ktorom zaznie aj nádherný violončelový koncert Camillea Saint-Saënsa v interpretácii francúzsko-nemeckého umelca Nicolasa Altstaedta, je George Pehlivanian. 

Na záverečnom koncerte BHS 2018 privítame nórskeho dirigenta Eivinda Gullberga Jensena, nominovaného na Grammy Awards 2018 a vynikajúcu japonskú huslistku Akiko Suwanai, víťazku Čajkovského súťaže v Moskve (1990). 

BHS sú každoročne prehliadkou vynikajúcich zahraničných orchestrov a sólistov 

Na 54. ročníku BHS hosťuje deväť zahraničných orchestrov (uvádzame vporadí ich koncertov na BHS): Mozarteumorchester Salzburg /29.9., Collegium musicum 1704/1.10., Veľký symfonický orchester P. I. Čajkovského/2.10.Filharmónia Artura Rubinsteina Lodž/3.10., Orchestre de Paris/6.10., Petrohradská filharmónia/10.10., Janáčkova filharmónia Ostrava/11.10., Česká filharmónia/12.10. a Lotyšský národný symfonický orchester/13.10. 

Koncerty na BHS si vypočujeme pod taktovkou výnimočných dirigentských osobností. Niektorí zavítajú na Slovensko po prvý raz ako fínsky dirigent John Storgards, nemecký Thomas Hengelbrock alebo nórsky Eivind Gullberg Jensen. Iní sa vracajú do Koncertnej siene Slovenskej filharmónie s odstupom mnohých rokov ako Jurij Temirkanov, ďalší sa predstavili u nás s veľkým úspechom pred niekoľkými rokmi na BHS a počas filharmonickej sezóny, ako Vladimir Fedosejev, Pawel PrzytockiGeorge Pehlivanian, Ilan Volkov, Andris Poga, Václav Luks apred dvoma rokmi na BHS Semyon Byčkov. Ktýmto zahraničným osobnostiam nemožno nepriradiť aj „domácich“ dirigentov so Slovenskou filharmóniou Jamesa Judda Juraja Valčuhu. 

Jeden večer bude patriť opäť exkluzívnemu klavírnemu recitálu – tentoraz premiérovému účinkovaniu na Slovensku, jedinečnému umelcovi – napriek svojmu mladému veku už legendárnemu Daniilovi Trifonovovi. Jeho medzinárodnú kariéru odštartovali úspechy na Medzinárodnej klavírnej súťaži F. Chopina vo Varšave, následne víťazstvo na súťaži Artura Rubinsteina v Tel Avive a na Čajkovského súťaži v Moskve. 

K večerom, ktoré budú mať punc neopakovateľného umeleckého zážitku bude určite patriť vystúpenie skvelej mezzosopranistky Magdalény Koženej s programom Il Giardino dei Sospiri. Umelkyňa bude sprievodkyňou Záhradou nárekov v programe zostavenom z dramatických scén slávnych ženských hrdiniek ako je Armida alebo Ariadna, ale aj menej známych príbehov oddanej lásky, akým je príbeh nymfy Ero. Hudbu talianskych kantát Georga Friedricha Händela doplnia diela jeho benátskych a neapolských súčasníkov. 

Na BHS nebude chýbať ani organový recitál. Po výnimočnom výkone amerického dirigenta a klaviristu Wayna Marshalla, ktorý nadchol publikum v Slovenskej filharmónii v januári tento rok aj po prídavku na organe, budeme mať príležitosť oceniť jeho majstrovstvo na reci- táli. Privítame umelca, ktorý svojím organovým recitálom v rámci BBC Proms dokázal vypredať Royal Albert Hall (kapacita vyše 7 000 návštevníkov). 

Kmimoriadne zaujímavým sólistom na 54. ročníku BHS budú patriť zahraniční inštrumentalisti: popri Daniilovi Trifonovovi tiež po prvý raz na Slovensku výnimoční klaviristi svetového renomé Yefim Bronfman Igor Levit a z mladšej generácie Ingolf WunderAndrei Korobeinikov, ako aj víťaz minuloročnej medzinárodnej súťaže Kráľovnej Elisabethy v Bruseli Lukáš Vondráček. 

Huslisti: Renaud Capuçon, Akiko Suwanai, Baiba Skride, Sophia Jaffé;
Violončelisti: Alexander Kniazev, Nicolas Altstaedt;
Klarinetista Pablo Barragán, či hráč na kornet Frithjof Smith.
Medzi zahraničnými hosťami určite upútajú pozornosť huslista Nikita Boriso-Glebsky a klavirista Kasparas Uinskas na komornom koncerte/3.10. 

Z vokálnych sólistov popri už spomínanej Magdaléne Koženej účinkujú na BHS špecialisti na interpretáciu diel R. Wagnera nemecká sopranistka Manuela Uhl, dánsky tenorista Magnus Vigilius, či na diela G. Mahlera nemecká sopranistka Christiane Karg a rakúska mezzosopranistka Elisabeth Kulman. Temperamentná Španielka Esperanza Fernández sa predstaví vČarodejnej láske avýrazná osobnosť na anglickej vokálnej scéne, magická sopranistka Sophie Daneman naštuduje premiéru diela slovenského skladateľa. 

BHS ako konfrontácia umeleckých kvalít zahraničných a slovenských umelcov 

Popri Slovenskej filharmónii hosťuje na 54. ročníku BHS Štátna filharmónia Košice so svojím šéfdirigentom Zbyňkom Müllerom, s ktorou si na festivale pripomenieme 50 rokov existencie orchestra. Už tradične Štátny komorný orchester Žilina s dirigentom Leošom Svárovským, vpodaní ktorého zaznie „takmer zabudnutá“ Bratislavská omša Štefana Németha-Šamorínskeho. Komorné koncerty budú patriť súboru Quasars Ensemble, ktorý je za desať rokov svojej existencie častým festivalovým hosťom; súboru Musica aeterna, Mucha Quartet a v neposlednom rade aj prestížnemu súboru Slovenskej filharmónie – Slovenskému komornému orchestru. 

Keďže na BHS tento rok zaznejú dve omšové diela predstavia sa aj slovenskí vokálni umelci: Eva HornyákováTerézia Kružliaková, Ľudovít LudhaGustáv Beláček/7.10. a Martina Masaryková, Michaela Šebestová, Jozef Gráf, Tomáš Šelc/5.10.
Čestné miesto pri interpretácii Wagnerovej Valkýry patrí Petrovi Mikulášovi

Súčasťou vokálnych opusov budú české a slovenské spevácke zbory: Czech Ensemble Baroque Quintet/30.9., Pražský barokový orchester azbor/1.10., Spevácky zbor Lúčnica/5.10. Slovenský filharmonický zbor/7.10., Pražský filharmonický zbor/12.10. a Štátny akademický spevácky zbor Capella z Petrohradu/8.10. 

Zo slovenských inštrumentalistov bude príležitosť oceniť umenie Mariana Lapšanského, ktorý sa po dlhom čase predstaví na BHS recitálom/30.9., rovnako ako trubkár Juraj Bartoš/ 5.10. koncertom s ŠKO Žilina. 

K zaujímavým projektom bude určite patriť koncert Slovenskej tvorby pre husle a klavír, ktorým na BHS pokračujeme vposlucháčsky úspešnom cykle prezentácie tvorby slovenských skladateľov – pre klavír (BHS 2015, 2017) a komornú tvorbu (2016). Na tomto koncerte účinkujú huslisti Milan Paľa, Juraj Tomka Jozef Horváth a klaviristi Ladislav Fančovič a Maroš Klátik/5.10. 

Tento rok si pripomíname 110. výročie narodenia dvoch významných skladateľov 20. storočia Oliviera Messiaena Eugena Suchoňa, ich diela zaznejú v podaní slovenských klaviristiek Zuzany Biščákovej Jordany Palovičovej/6.10

Na BHS 2018 dedikujeme jeden koncert tvorbe Vladimíra Godára, jedného z priekopníkov a hlavných predstaviteľov slovenskej hudobnej postmoderny/13.10.
Na 54.BHS zaznejú dve premiéry diel slovenských skladateľov Vladimíra Godára Egona Kráka. 

BHS pozývajú na 26 koncertov, ktoré sa konajú v Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie, Malej sále a Stĺpovej sieni Slovenskej filharmónie.

Vstupenky sa predávajú v pokladnici Slovenskej filharmónie / budova Reduty od 1. júna do 13. júla a od 20. augusta do 14.októbra 2018 Pondelok 9.00 – 14.00 a 15.00 – 19.00
utorok – piatok 13.00 – 19.00.
Počas BHS v sobotu a nedeľu hodinu pred koncertom.
A samozrejme on-line www.navstevnik.sk 

Tel.: +421 2 20 47 52 93, +421 2 20 47 52 33 e-mail: vstupenky@filharmonia.sk www.filharmonia.sk 

Udalosti

  • Žiadne udalosti
  • otvoriť