TLAČOVÁ SPRÁVA – 53. ROČNÍK BHS

53. ročník 28.9. – 15.10. 2017

Bratislavské hudobné slávnosti opäť v znamení veľkým mien

„Rezidenčným orchestrom“ Bratislavských hudobných slávností je už tradične Slovenská filharmónia, ktorá 53. ročník BHS otvorí a bude účinkovať aj na záverečnom koncerte tohtoročného festivalu. Pod taktovkou nového šéfdirigenta Slovenskej filharmónie, charizmatického Angličana Jamesa Judda, sa predstaví nemecký violončelista Alban Gerhardt. Je to muzikálny, elegantný umelec „čarodejník, ktorý vie rozozvučať nástroj v majstrovskej virtuozite“ (Tagesspiegel).

Na záverečný koncert sa podarilo organizátorom opäť získať hviezdneho a čoraz väčšmi publikom na svetových koncertných pódiách žiadaného slovenského dirigenta Juraja Valčuhu. K spolupráci prizval talianskeho klaviristu Roberta Cominatiho. Zahrá  dielo plné farieb – Debussyho Fantáziu. Kritici hodnotia Cominatiho interpretáciu impresionistov ako „vzrušujúcu, očarujúcu zmes vášne a vynikajúcej techniky, ktorá ponúka okamihy krásy a hĺbky citu.“ Roberto Cominati je nielen výnimočným umelcom, ale mimochodom aj skvelým pilotom.

Slovenská filharmónia sa v priebehu festivalu predstaví ešte na dvoch  koncertoch.

Jednou z najväčších festivalových hviezd bude tento rok ruský klavirista Evgeny Kissin.  Recenzenti o umelcovi píšu, že nebol zázračným dieťaťom, že bol od nepamäti malým géniom. Je dokonalým virtuózom. Evgeny Kissin je  jeden z najzaujímavejších súčasných majstrov čierno-bielych kláves. O získanie tohto umelca sa organizátori BHS snažili celé desaťročie. So Slovenskou filharmóniou bude účinkovať pod taktovkou Američana Lawrenceam Foestera. Aj ďalší hosť našej filharmónie je Američan – tenorista, pre ktorého sú  vysoké „céčka“ doslova hračkou. Lawrence Brownlee patrí k najvyhľadávanejším svetovým belcantovým interpretom  a prichádza v čase, keď od nadácie International Opera Awards získal prestížne ocenenie Operný spevák roka 2017 – teda „operného Oscara“. (Pre zaujímavosť Opernou speváčkou roka sa stala Anna Netrebko). Za dirigentským pultom bude šarmantná dáma, Talianka Speranza Scappucci.

BHS sú každoročne prehliadkou zahraničných orchestrov

Na BHS príde opäť jeden z najprestížnejších svetových orchestrov, Wiener Philharmoniker, orchester nedostižných hudobných kvalít založený pred 175 rokmi. Publikum na čele tohto orchestra privíta opäť v Bratislave jedného z TOP dirigentov, jedného z najprominentnejších majstrov: Zubina Mehtu.

Ďalším orchestrom z pomyselných najvyšších priečok umeleckej kvality je Orchester Mariinskeho divadla z Petrohradu, ktorý  ponúkne francúzsko-ruský program pod taktovkou výnimočného Valery Gergieva: Debussyho, Messiaena, Stravinského a Šostakoviča.

V podaní Tonkünstler-Orchestra z Rakúska si vypočujeme legendárny opus Oliviera Messiaena Symfóniu Turangalîlu, dielo, ktoré na premiére spôsobilo mimoriadny rozruch, dielo mystické, k skomponovaniu ktorého primäla Messiaena fascinácia mýtom o Tristanovi a Izolde. Na tomto koncerte v rámci veľkého symfonického orchestra budeme počuť aj zvláštny nástroj s názvom Martenotove vlny.

Zo zahraničných orchestrov spomeňme ďalej Junge Deutsche Philharmonie, teda orchester mladých, ktorých s entuziazmom k muzicírovaniu vedie jeden z najlepších dirigentov súčasnosti, vynikajúca osobnosť, fínsky dirigent Jukka-Pekka Saraste. Na BHS privítame aj ďalší orchester, ktorého devízou je mladosť. Mladých hudobníkov z pobalstkých krajín sústredil okolo seba geniálny Gidon Kremer pod názvom Kremerata Baltica. Sólistom koncertu bude Francúz Lucas Debargue, ktorý očaril medzinárodnú porotu na Čajkovského súťaži v Moskve. Hosťom BHS je aj kórejský Tongyeong Festival Orchestra s renomovaným švajčiarskym dirigentom Heinzom Holligerom a s výbornou mladou huslistkou Clarou-Jumi Kang.

BHS to je aj konfrontácia interpretačných kvalít zahraničných a slovenských umelcov

Slovenskú filharmóniu sme už spomenuli, ďalej je to Symfonický orchester Slovenského rozhlasu pod taktovkou Maria Košika. Tešili sme sa, že na tomto koncerte privítame Mariána Vargu, pretože na programe je jeho dielo Musica concertante: umožní iný, trochu netradičný pohľad na ikonickú osobnosť slovenskej hudby. Marián Varga však aj v tomto diele nezaprel svoj naturel a tak na pódiu so symfonickým orchestrom vystúpi aj Fedor Frešo, Andrej Šeban, Martin ValihoraVladislav Šarišský. V tejto podobe, ktorú si, žiaľ, autor už nevypočuje, zaznie dielo v premiére.

Na programe koncertu Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu je aj dielo jubilanta – deväťdesiatnika Ladislava Burlasa, dlhoročného predsedu Festivalového výboru BHS. Jeho Hudbu pre husle a orchester  zahrá popredný slovenský husľový virtuóz Milan Paľa, ktorý sa programovo venuje interpretácii a propagácii slovenskej hudby.

Miesto na BHS patrí aj Štátnemu komornému orchestru Žilina – na programe koncertu sú diela slovenských skladateľov: Johanna Nepomuka Hummela a spolu so Speváckym zborom Lúčnice zaznie novodobá premiéru Alexandra Albrechta Missu in C. Súbor Solamente naturali sa predstaví tvorbou z obdobia baroka.

Komorné koncerty s nie tradičnou dramaturgiou

Vyberme aspoň niektoré: zaujímavú kompozíciu Petra Ebena a Jana Amosa Komenského Labyrint sveta a raj srdca v podaní syna skladateľa – známeho moderátora, recitátora a hudobníka Mareka Ebena a organistu Mareka VrábelaVečer sonát Johanna Sebastiana Bacha zaznie v interpretácii violončelistu Michala Sťahela a vynikajúceho iránskeho čembalistu Mahana Esfahaniho; Večer slovenskej klavírnej tvorby je zostavený

z diel skladateľov rôznych období vrátane tohtoročných jubilantov Milana Nováka, Ivana Hrušovského a Hanuša Domanského v interpretácii šiestich mladých slovenských interpretov; na jednom z komorných koncertov si vypočujeme Západoslovenské piesne v podaní Evy Šuškovej, Matúša ŠimkaPetra PažickéhoSlovenskou hudbou 19. a 20. storočia sa predstaví Octet Singers pod vedením Jozefa Chabroňa a v neposlednom rade účinkuje na 53. BHS prestížny súbor Slovenskej filharmónie – Slovenský komorný orchester s vynikajúcim českým huslistom Václavom Hudečkom.

——————————————————————————————————————————-

Vstupenky v predaji v pokladnici Slovenskej filharmónie,
námestie Eugena Suchoňa č.1, Bratislava,

on-line na www.filharmonia.sk a v sieti Ticketportal 

Udalosti

  • Žiadne udalosti
  • otvoriť