Orchestre national de Lyon

pondelok 29. 9. 2014 o 19:30
Koncertná sieň Slovenskej filharmónie

Orchestre national de Lyon

Účinkujúci

Orchestre national de Lyon
Leonard Slatkin – dirigent
Renaud Capuçon – husle

Program

Leonard Bernstein – Divertimento pre orchester
Erich Wolfgang Korngold – Koncert pre husle a orchester D dur op. 35
Maurice Ravel – Gaspard de la nuit (orch. Marius Constant)
George Gershwin – Američan v Paríži / An American in Paris

Tento festivalový večer sa odohráva na trase Francúzsko–USA. Lyonský orchester začal písať svoju históriu v roku 1905. Dnes ho formuje osobnosť jedného z najvýznamnejších amerických dirigentov Leonard Slatkin.

Bernsteinovo Divertimento je predovšetkým o šarme, inštrumentačnej ekvilibristike a o sviežosti. Korngoldov Husľový koncert je akoby o všetkých krásach a pôžitkoch tohto sveta, o večnej túžbe … je skvelým prienikom ducha európskeho symfonizmu a nákazlivej bezprostrednosti hollywoodských hudobných projektov, ktorými sa tento autor filmovej hudby preslávil. Zaznie v podaní Renauda Capuçona, umelca „elektrizujúceho publikum svojou interpretáciou nasýtenou emóciou i vzruchom, ktorému pokora voči hudbe a majstrovstvo nikdy nedovoľujú skĺznuť do rutiny“.

Klavírny cyklus Mauricea Ravela Gašpar noci má už v názve zakódovaný kontrastný výrazový rozmer: je o temných predstavách, o úzkosti a nočnej more, o ktorých Ravel rozpráva svoj príbeh s príslovečnou francúzskou noblesou a bohatou imagináciou. Hustota klavírnej sadzby viedla skladateľa rumunského pôvodu Mariusa Constanta k realizácii hýrivej orchestrálnej verzie diela.

Na záver koncertu sa predstaví očarený mladík z Brooklynu – George Gershwin, ktorého fascinovala atmosféra Paríža a chcel si zopakovať úspech Rhapsody in Blue. Vznikla vtipná, kompozične bravúrna kolekcia hudobných obrázkov Paríža prvej polovice 20. storočia.

Malý symfonický koncertný cestopis má určite silu nakaziť poslucháčov svojím optimizmom.

 

 

Udalosti

  • Žiadne udalosti
  • otvoriť