Warning: Use of undefined constant INCLUDES - assumed 'INCLUDES' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/www/bhsfestival.sk/www/2009/sk/config.php on line 11
Bratislavské hudobné slávnosti

Bratislavské hudobné slávnosti

45. ročník, Bratislava, 20. 11. – 6. 12. 2009

ÚVOD AKTUALITY PROGRAM VSTUPENKY ORGANIZÁTORI ARCHÍVY

Aktuality

Vážení milovníci hudobného umenia,

Bratislavské hudobné slávnosti sa už po štyridsiaty piaty raz stávajú vyvrcholením hudobnej sezóny v našom hlavnom meste a na celom Slovensku. Sú však aj udalosťou medzinárodného významu, o čom svedčí skutočnosť, že už roky patria pod krídla Asociácie európskych festivalov v Bruseli, ktorá združuje tie najprestížnejšie hudobné podujatia v Európe. Pre slovenské hudobné umenie je to veľká česť, ale neskromne si myslím, že aj zákonitosť, a to vzhľadom na kvalitu našich hudobných telies či sólistov a najmä vzhľadom na našu slávnu spevácku opernú školu, ktorá vychovala mnohých špičkových a uznávaných spevákov pôsobiacich na popredných svetových scénach. Teší ma preto, že tomuto jubilejnému ročníku bude dominovať odchovankyňa našej školy svetová spevácka diva Edita Gruberova, ktorá sa predstaví ako čestná prezidentka festivalu i ako skvelá umelkyňa na otváracom koncerte. Som presvedčený, že to bude veľká udalosť nielen BHS, ale aj v rámci kultúrneho spektra celého Slovenska či Európy. Bolo by však nespravodlivé nespomenúť, že vystúpia aj iní špičkoví umelci a celkom isto aj oni prinesú veľké umenie a ozdobia tohtoročné BHS. Dramaturgia festivalu sa opäť vyznamenala a ponúka širokú škálu sólistov a hudobných telies z dvadsiatich piatich krajín sveta, ktorí patria medzi svetovú špičku. Takže aj tento rok sa máme na čo tešiť a verím, že popri zvučných svetových menách vyniknú aj naši umelci, tak interpreti, ako skladatelia.

Bratislavské hudobné slávnosti sú pojem, na tom sa zhodneme všetci, a to vďaka všetkým, ktorí sa podieľajú na ich stále vysokej kvalite a rôznorodosti. Za tie roky nám Slávnosti vyrástli, rozkošateli sa, stali sa tradíciou, zdrojom národnej hrdosti a príležitosťou spoznávať hudobné umenie celého sveta, klasické i to súčasné. Som presvedčený, že k tomu prispeje aj 45. ročník a že jeseň v Bratislave bude aj vďaka tomuto festivalu príťažlivá a krásna.

Želám Vám, vážení milovníci hudobného umenia, veľa hodnotných zážitkov z každého koncertu, ktorý sa rozhodnete navštíviť. Aj Vy prispievate k zdarnému a hodnotnému priebehu Bratislavských hudobných slávností a aj vďaka Vám sú dnes také známe a slávne. Všetko dobré Vám návštevníkom, interpretom i organizátorom!

S pozdravom

Ivan Gašparovič
prezident Slovenskej republiky

----

Ernst H. Gombrich uviedol jednu svoju prednášku nasledujúcmi slovami: „Dámy a páni, program, ktorý máte v rukách, je vytlačený literami, pochádzajúcimi od Feničanov a modifikovanými Grékmi, Rimanmi a karolínskymi pisármi, písanie číslic pochádza zo starovekej Indie a Arábie. Papier programu je čínskym vynálezom, ktorý prenikol na Západ v 8. storočí, keď sa Arabi naučili od čínskych väzňov technológiu výroby papiera.“ Len veľmi ťažko by sme vedeli uviesť iný príklad, ktorý by názornejšie ilustroval ponímanie kultúry ako stavby, na výstavbe ktorej sa spolupodieľajú všetky ľudské civilizácie.

Veľký francúzsky mysliteľ Claude Lévi-Strauss, ktorý sa v minulom roku dožil sto rokov, nás vo svojom diele často upozorňoval, že jednotlivé spoločnosti nežijú len vedľa seba, ale predovšetkým so sebou. Spájajú ich nielen ich spoločné znaky, ale dokonca aj kontrasty či protiklady, ktoré vytvárajú komplementárne súvislosti. Táto komplementárnosť protikladov bola známa už starým Grékom – nazývali ju harmónia.

História nám ukazuje, že aj pre všetky druhy umení – vrátane hudby – platia rovnaké charakteristiky. Veľkú stavbu svetovej hudby spoluvytvárajú mnohí a mnohí tvorcovia hudby. Medzi ich výtvormi nájdeme najrozmanitejšie vzťahy. Ich diela sa navzájom potvrdzujú, rozvíjajú či popierajú, no každé ďalšie dielo zakaždým prináša ďalšiu tehlu do veľkého domu svetovej hudby. Žiadna skladba nevzniká vo vzduchoprázdne, žiadny tvorca netvorí v izolácii, aj keď by si to akokoľvek želal. A práve táto univerzálna spolupráca tvorcov hudby umožňuje, že ich diela si môžu osvojiť nielen iní tvorcovia, ale aj poslucháči, dediči najrozmanitejších kultúrnych tradícií.

Hlúpa dramaturgia stavia medzi rôzne hudby hranice, dobrá dramaturgia tieto hranice obchádza alebo priamo ničí. Samotná hudba je – ako všetky výdobytky ľudskej kultúry – priestorom, ktorý nemá nijaké hranice a svojím znením umožňuje poslucháčom dotknúť sa tohoto nekonečna.

Vladimír Godár
predseda Festivalového výboru BHS